Now Live:
Bedankt!
Bekijk
Stations
100% NL
Feest
Carnaval
Nederpop
Non-stop
Liefde
Puur
Nieuws
Woensdag 9 Oktober 2019

Dagboek van een moeder: Borstvoeding

Ik denk dat eten bij ons thuis één van de grotere kosten posten is die we hebben als het gaat om de kinderen. Want even een vraagje, hebben jouw kinderen ook altijd honger? Die van mij wel.

Uitgehongerde beren zijn het als ze uit school komen. Twee tosti’s, een gekookt eitje en twee koekjes… gaan er met gemak per kind in. En dan ga ik ervan uit, wat misschien naïef is, dat ze hun vier gesmeerde bammetjes tussen de middag netjes hebben opgegeten.  

De lunchboxen zijn in ieder geval altijd leeg. Een snel rekensommetje leert dat het zes broodjes per kind zijn, dus twaalf in totaal en dan reken ik het ontbijt er niet eens bij. Het runnen van een gezin kun je eigenlijk heel goed vergelijken met het hebben van een bedrijf.

En dat begint al meteen als ze baby zijn met borstvoeding. Borstvoeding is een economisch proces. Ik neem je even mee. Als moeder heb je te maken met je eigen micro credit. Borstvoeding werkt heel simpel via het principe van vraag- en aanbod. Het opstarten van je nieuwe onderneming is vooral in de eerste fase heel erg belangrijk.  

Je weet dat er vraag is uit de markt door de zoek- en hapbeweging, zoals dat heet. Dan door de zoek- en zuigreflexie komt de boel op gang. Denk nu niet meteen dat je een monopolie positie bezit, want dat wordt afgestraft door stuwing. Kartelvorming is wel mogelijk tussen de linker- en de rechterborst. Dan als je product, in dit geval de melkstroom, op de juiste manier wordt afgenomen, kun je eventueel overgaan op voeden op verzoek. Dit voorkomt schaarste en/of overproductie…  

In deze fase is de man (of vrouw) vaak een silent-partner. De board daarentegen, bestaande uit opa’s, oma’s, zusjes en andere familieleden met enige ervaring brengen daarentegen graag hun adviezen uit. Maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik mijn functie als directeur van de melkfabriek graag zelf uitvoer zonder een adviesorgaan.  

Ik kom nog even terug op de kostenpost dat kinderen heet… Mocht je binnenkort vader of moeder worden. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar ik kan je wel vertellen… ze zijn de mooiste investering van je leven!          

Deel dit bericht:
Wat wil je kwijt aan de studio?
Asset error