Now Live:
Bedankt!
Bekijk
Stations
100% NL
Feest
Nederpop
Non-stop
Liefde
Nieuws
Woensdag 17 Juli 2019

Dagboek van een moeder: Inchecken MH17 moest vrolijke chaos worden

Elke woensdagochtend mag ik column voordragen hier op 100% NL. Iets waar ik enorm trots op ben en waarin ik je elke week even mee mag nemen in mijn wereld als moeder. Ik zat gistermiddag in de tuin in het zonnetje en had zoals altijd de dagen daarvoor al een beetje mijn gedachten laten gaan over waar de column deze week over moest gaan. Het is vakantieperiode en vakantie met kids is next level. Helemaal als je met het vliegtuig gaat. Ik las een tijdje geleden een nieuwsbericht over een moeder die bij het instappen van het vliegtuig met haar 6 maanden oude baby, alle passagiers een goodie-bag had gegeven, met daarin een briefje dat ze zich bij voorbaat al excuseerde als haar kleine de hele boel bij elkaar zou huilen tijdens de vlucht. Ze had er ook oordopjes en iets lekkers bij gedaan. Briljant en een super leuke actie! Ja, dat was een leuk onderwerp voor mijn column.

Maar toen realiseerde ik me dat het vandaag ook precies 5 jaar geleden is dat de MH17 neerstortte.  Waar aan boord ouders zaten die dat misschien ook wel dachten… 

17 juli 2014:  Een zomerdag die als inktzwart de geschiedenis in zal gaan.  Ik zal niet snel een interview vergeten met één van de grondstewardessen die de passagiers had ingecheckt. Ze vertelde in dat hartverscheurende interview dat er vooral heel veel kinderen aan boord gingen. Ze noemde het inchecken van de passagiers van de MH17 een vrolijke chaos van gezinnen die zin in hun zomervakantie hadden. En ze vertelde ook dat ze de gezichten van de kinderen nooit meer zal vergeten. Dat ze dagelijks terugkomen in haar dromen.  

Aan boord van de MH17 zaten dus heel veel ouders met hun kinderen. Maar ook oudere kinderen, want als jij 45 bent en je vader is 80 dan ben je nog steeds zijn kind. En er zaten ook ouders aan boord zonder hun kinderen, die er even samen tussen uit gingen. En dus waren er in één klap heel veel kinderen hun ouders kwijt…

Ze zeggen vaak dat iemand er pas echt niet meer is, als we ze zijn vergeten. Nederland herdenkt vandaag en we zullen dat (als het aan mij ligt) voor altijd blijven doen. En dat doen we onder andere voor moeder Samir die haar twee zoons Miguel van 11 jaar en Shaka van 19 jaar op het vliegtuig zette en uitzwaaide voor een vakantie bij hun oma. We doen het voor de nabestaanden van Rein Specken (31) en Desiree Zantkuijl (31) die op weg waren naar hun droomvakantie op Bali. Voor de familie en vrienden van Lisanne Engels uit Voorburg die Geneeskunde studeerde aan de Universiteit in Utrecht. Voor de familie, vrienden en leerlingen van Sjors Pijnenburg, docent Mobiele Werktuigen aan het Radius College in Breda en zijn vriendin Kristy van den Schoor. Voor de moeder en vader en vrienden van Esther de Waal. De nabestaanden van moeder Petra van Langeveld (52) en haar zoon Gary (16) die samen op vakantie gingen. De familie en blokfluit-leerlingen van Janneke Nelissen uit het Limburgse kerkdorp Melick.

En natuurlijk alle andere nabestaanden van de slachtoffers van de MH17. Voor altijd in ons hart.    

Deel dit bericht:
Wat wil je kwijt aan de studio?
Asset error