Now Live:
Bedankt!
Bekijk
Stations
100% NL
Feest
Sinterklaas
Nederpop
Non-stop
Liefde
Puur
Nieuws
Woensdag 29 Mei 2019

Dagboek van een moeder: Leugentje om bestwil

Zeg eens eerlijk, heb jij weleens gelogen? Als kind zeker. Ik ook, maar ook als puber en zelfs als volwassen vrouw heb ik ook weleens gelogen. Maar wanneer is het een leugentje om bestwil en wanneer wordt het een grove leugen? En welk grijs gebied zit daartussen? Wanneer val je in de categorie Dotan-leugen en wanneer is het een zogenaamde griep- maar heb je gewoon even zin om thuis te blijven- leugen?

Ach Dotan, daar vind ik wel wat van. Hij komt vandaag met nieuwe muziek, en ik ben benieuwd. Ik heb ook best vaak aan hem gedacht afgelopen jaar. Ik ken hem niet persoonlijk overigens.

Het is nu ruim een jaar geleden. Terwijl ik en mijn kids nog lekker met Justin Timberlake meezongen en ons leven werdt beheerst door schattige kleine wezentjes met blauw en roze opstaand haar, genaamd trollen, kreeg deze term ineens een hele andere lading. De trollen van Dotan. Fake accounts die fake berichten plaatsten. Bijelkaar een hoop leugens. De één grotesk en beschamend, en de ander onschuldig. Maar wist je dat een beetje BN-er tegenwoordig een bot heeft. Een bot? Dat is computer die een reactie geeft op bijvoorbeeld een post die jij hebt geplaats op Facebook. De Matrix is er niets bij hoor… Als de bots reageren, dan doen zij dit alleen wanneer zij getriggerd worden.

Zo kwam ik laatst helemaal trots de studio binnen, omdat Anita Dot (van 2 Unlimited) mij s’ ochtends om 5 uur ineens op Instagram volgde. Waarop Barry mij uit de droom hielp en vertelde dat het hoogstwaarschijnlijk om een bot ging. Het was dus niet Anita Dot, maar .. juist… Anita Bot.

Even terug naar Dotan. Nederland was in rep en roer. En Dotan was persona non grata voor de rest van zijn leven. Want liegen dat mag niet. Als moeder voed ik mijn kinderen natuurlijk ook zo op. Bij ons thuis geld het motto: “Eerlijkheid duurt het langst”. Maar geloof me, her en der vliegen de kleine kinder-leugens je om de oren.

Weet je wat wel interessant is, dat kinderen die vaker liegen vaak een hoger IQ hebben. Ja echt, dat is wetenschappelijk aangetoond. Daarnaast wordt liegen op jonge leeftijd vaak gelinkt aan goede sociale vaardigheden als volwassenen. Dat betekent natuurlijk niet dat we als ouders het fenomeen liegen moeten toejuichen. Er zijn namelijk verschillende gradaties in liegen én verschillende leeftijden waarop kinderen moeten leren wat wel of niet kan als het om liegen gaat. 

Die leugentjes om eigen bestwil zijn de eerste leugens waar een peuter mee experimenteert. Iedere moeder zal het wel herkennen: een peuter van twee of drie jaar die in alle toonaarden ontkent dat hij echt niet de laatste reep chocolade heeft opgegeten, terwijl zijn hele mond vol met chocolade zit.

Ook pubers liegen, en als ouder moet je er dan proberen achter te komen waarom hij of zij liegt. Kinderen, maar ook volwassene die angstig zijn of het gevoel hebben de ze een situatie niet de baas zijn, kunnen vaker liegen. Het kan ook een teken van verschillende soorten stress zijn.

Terugkomend op Dotan, ik kreeg gaandeweg eigenlijk steeds meer medelijden met hem. Waarom moest een succesvolle artiest zo hard liegen? Het moet vreselijk zijn geweest voor hem als je zo succesvol bent én toch niet kan genieten van alles wat hij voor elkaar heeft gebokst, en altijd maar op zoek bent naar meer bevestiging...

Ik geloof in 2de kansen. En mijn kids krijgen er zelfs nog een paar extra… En Dotan, krijgt die kans ook van mij. Uiteindelijk gaat het om het opmaken van de balans en het volgen van je eigen gevoel. Welke belangen wegen het zwaarst, waarmee schaad je het minst en wat probeert je gut feeling je te vertellen?

En, hoe luidt die gezegde ookal weer? Al is de leugen nog zo snel…de waarheid achterhaalt zich wel…

Deel dit bericht:
Wat wil je kwijt aan de studio?
Asset error