Nieuws Nieuws
Patricia-tas.jpg
| Lifestyle

Dagboek van een moeder: “Mama, waar ligt Utrecht?”

“In het midden van het land, liefje. Best wel heel erg wat daar gebeurd is hè?”, vraag ik haar voorzichtig. “Ja, waarom doen mensen dat?” Mijn moederhart begint sneller te kloppen. Ik ben blanco en staar voor me uit. “Mam, kun je dan gewoon een pistool kopen in de winkel? Dat is toch eigenlijk heel gevaarlijk?”. “Nee, die kun je niet gewoon in de winkel kopen”. “Maar hoe kan het dat hij dan een pistool had?”


Ik heb weer geen antwoord voor mijn dochter en ik merk dat ik boos word, woedend. En ik wil heel hard roepen dat die meneer een klootzak is en dat het echt verschrikkelijk is wat hij heeft gedaan. Ik wil dat hij verplicht naar de begrafenis van de 19-jarige Roos en de vader van 3 kinderen moet gaan en alleen maar naar familie van deze mensen, die in de bloei van hun leven waren, mag kijken. En dan moet hij voelen wat zij voelen. En nog veel meer. Elke traan die zij laten en die Nederland laat, moet als een baksteen op zijn maag komen te liggen…de rest van zijn leven.


Maar ik houd me in en ik zeg. “Het is heel erg wat deze meneer heeft gedaan. Er zijn veel goede mensen in de wereld, maar soms doet een slecht persoon iets vreselijks. Gelukkig is er heel veel politie, zijn er veel dokters en andere mensen die heel goed hebben geholpen.” Ze kijkt me aan en ik zie haar kleine kinderbrein van alles verwerken.


“Mama, hoe ver ligt Utrecht eigenlijk bij ons vandaan?” Het eerste dat mijn moederinstinct wil zeggen is ‘heel ver’, Nieuw Zeeland lag heel ver weg, vorige week. Maar dat is niet waar, Utrecht ligt dichtbij. Het is plotseling allemaal heel dichtbij. En even loopt er een rilling over mijn rug en besef ik me dat ook ik bang ben.


Even later hoor ik onze Minister President zeggen dat onze democratie sterker moet zijn dan fanatisme en geweld en dat we niet zullen wijken voor onverdraagzaamheid. Ik voel me weer wat gesterkt en geef mijn dochter een knuffel en ik denk aan de moeder van Roos en aan de kinderen die nooit meer een knuffel van hun vader zullen krijgen… Ik pak haar stevig vast, ‘Au mama’” zegt ze. Sorry zeg ik. En geef ik haar een kus op haar hoofd. Voordat ik de deur uitga roep ik: “Mama is vandaag wel iets later thuis, want ik moet stemmen”. Want juist vandaag is extra het belangrijk…


 


 

"Mama, waar ligt Utrecht?"

davina michelle 01.jpg
| Muziek

Met deze cover eert Davina Michelle overleden dj Avicii

onderweg naar morgen.jpg
| Televisie

Onderweg Naar Morgen terug op de buis


Meest gelezen nieuws

Nieuwtjes ontvangen?