Now Live:
Bedankt!
Bekijk
Stations
100% NL
Feest
Nederpop
Non-stop
Liefde
Puur
Nieuws
Woensdag 6 Februari 2019

Dagboek van een moeder: Meekijken

Uit onderzoek blijkt dat ouders massaal meekijken bij het internetgedrag van hun kind. En geloof me, dat is af en toe een straf. Je dacht dat ik 'geen straf' ging zeggen hè? Maar vroeger keek je gezellig mee met Bambi. Wacht dat is misschien niet het beste voorbeeld, want de moeder dood gaat. Ehm de Lion King dan, ‘o nee daar gaat de vader dood'. Nou je snapt wat ik bedoel. Vroeger waren het familie taferelen. Speciale gelegenheden waarbij je met het hele gezin op de bank voor de tv zat met een bakje chips en een glaasje limo. Horizontaal en Sociaal. Dat is nu steeds vaker anders.

Mijn kinderen hebben ook een eigen IPad. Ik zal het eerlijk toegeven. Heel lang heb ik het volgehouden dat ze deze alleen een paar uurtjes in het weekend mochten gebruiken. En er stonden alleen maar verantwoordelijke apps op zoals schaken voor beginners en Squla. Maar op een wonderbaarlijke wijze heeft YouTube zijn weg weten terug te vinden uit de categorie verbannen apps. Want als je als ouder denkt dat je kind van 5 niet weet hoe dat werkt, heb je het flink mis.

Eén van de eerste keren dat ik dacht ‘wat zitten ze nu te kijken?’ is toen ik een hysterisch Elsa met een zwaar Amerikaans accent hoorde discussiëren met… Spiderman. Even voor als je het niet kent, dit zijn volwassen mensen gehuld in kostuums. En de makers hebben hierover nagedacht hoor. Heel slim. Voor iedereen wat wils, kinderlijk vermaak voor de kids. Papa, voor als hij meekijkt, Elsa wel een soort van gedoogd en mama die altijd nog wacht op een dromerige redding van Spiderman.

En wat dacht je van die Surprise ei filmpjes? Uren en uren kunnen mijn kinderen hier naar kijken. Voor als je het niet kent, je kijkt naar een stel handen die verrassings chocolade eieren uitpakken. Met op de achtergrond een heel relaxed, bijna hypnotiserend deuntje. Ik moet toegeven dat dat muziekje op mij ook vaak een rustgevend effect heeft. Eén grote conspiracy theory, als je het aan mij vraagt.

Maar eigenlijk als volwassenen doen wij precies hetzelfde. De meest gelikete instagramfoto ever is namelijk ook een ei. Deze week kwam naar voren dat het een opgezette marketing stunt blijkt te zijn. Waarbij de boodschap is dat er te veel mensen verslaafd zijn aan sociale media. Duh, ook niet echt het ei van Columbus.

Maar goed, uit onderzoek is ook gebleken dat we onze kinderen gelukkig steeds vaker controleren. Maar in hoeverre moeten we ze beschermen en wanneer zijn dingen echt schadelijk? Ik weet niet of jij vroeger de films Flodder, Spetters of Mama is boos hebt gezien? I rest my case. En wat is dan wel goed? Bob de Bouwer of Sam de Brandweerman? Allebei mannen en allebei een behoorlijk stereotype als je het mij vraagt. En Peppa Pig is dan weer een meisje, net zoals Miss Piggy. Hoezo twee keer een varken als vrouw?

Als ik aan mijn dochter vraag wat ze later wil worden. Is haar antwoord stewardess, dierenarts of Youtuber. Tja... Een groot voordeel als ze voor het laatste kiest, is dat ik als moeder dan altijd kan blijven meekijken…

Deel dit bericht:
Wat wil je kwijt aan de studio?
Asset error