Nieuws Nieuws
Patricia-tas.jpg
| Lifestyle

Dagboek van een moeder: School

‘Patricia, kom jij maar eens eventjes naar voren voor een overhoring’. De woorden van mijn leraar Nederlands schallen door het klaslokaal. Ik schrik op, want ik zit uiteraard iets anders te doen, wat in het leven van een 15-jarige veel belangrijker is. Namelijk een briefje terugschrijven aan mijn beste vriendin die… naast me zit.


Meneer Hartman is zijn naam. Eén van de leukste leraren die ik heb gehad, maar waar we ook als gehele klas een beetje bang voor waren. Op een goede manier. Je haalde het niet in je hoofd om brutaal tegen hem te zijn. Absolute credits voor hem, want er zaten namelijk echt wel een paar ettertjes bij mij in de klas. Want zo noemde je dat vroeger. Een ettertje.


Ik ga even heel eerlijk met je zijn. Want als leerling was ik ook niet altijd een schoolvoorbeeld. Ik was dan misschien niet zozeer een ‘etter’, maar ik trok wel vaak mijn eigen plan. Zo spijbelde ik links en rechts weleens. Vrij onschuldig, vaak alleen voor gym, maar toch, het mocht niet. En toen ik mijn rapport mee naar huis kreeg met daarop de woorden “Je bent te vaak afwezig’, heb ik daar van gemaakt: “Je bent te vaak afwezig… met je gedachten”. Ik was best trots op mezelf, en stiekem dacht ik dat meneer Hartman mijn Nederlandse verbouwing van deze zin ook wel kon waarderen. Maar ik viel keihard door de mand toen mijn ouders het desbetreffende rapport mee naar school namen en ik op mijn ijverige vervalsing werd betrapt.


Ik geloof dat mijn huisarrest net twee weken voorbij is…


Ach, we zijn allemaal jong geweest. En kinderen en puberbreinen hebben het nu eenmaal nodig om de grenzen een beetje op te zoeken. Maar er zijn grenzen aan deze grenzen. En geef je kinderen een vinger, nemen ze de hele hand. Dat weet ik niet alleen uit mijn eigen ervaring als kind, maar ook als moeder.


En als ik kijk naar mijn eigen kinderen en hun vriendjes en vriendinnetjes krijgen ze meer dan genoeg de kans om zichzelf te ontplooien. In mijn wereld hoort daar in ieder geval niet het gooien van een kruk naar een leerkracht toe. En het beledigen van elkaar is ook niet nodig. Laten we zuinig zijn op onze leraren. Ze zijn de zo belangrijk voor onze samenleving. De druk is hoog vandaag de dag voor de klas. En we hebben leraren zoals meneer Hartman hard nodig.


Ik wil hem bij deze dan ook bedanken voor zijn inspirerende lessen. En hij deed zijn naam eer aan Hartman, af en toe was hij hard met een D, maar veel vaker met een T…

| Lifestyle

Dagboek van een moeder: School

onderweg naar morgen.jpg
| Televisie

Onderweg Naar Morgen terug op de buis

Tomdoms.jpg
| Nieuws

Onderzoek: zó viert Nederland Koningsdag


Meest gelezen nieuws

Nieuwtjes ontvangen?