Now Live:
Bedankt!
Bekijk
Stations
100% NL
Feest
Nederpop
Non-stop
Liefde
Nieuws
Woensdag 25 September 2019

Dagboek van een moeder: Week tegen het pesten

Deze week staat in het teken van pesten. Dit is én blijft een onderwerp wat voor sommigen heel ver weg van zijn of haar leven af ligt. Maar wat voor sommigen diepe jeugdwonden kan achterlaten.

Ik gebruik hier even het woord compassie. Een woord dat opnieuw een prominente plek in onze maatschappij zou mogen krijgen. Als je in de pestcijfers duikt dan zijn die schrikbarend, en de verhalen erachter gaan diep onder je huid zitten.  

Zo ook het verhaal van Benno. Een introverte zachtaardige jongen. Benno was bijziend en droeg zodoende de beroemde jampot-glazen bril. Buiten een potje voetbal spelen was niet aan hem besteed. Hij zat het liefst met zijn neus in de boeken. Benno werd geplaagd door zijn nerderige voorkomen, maar dat plagen ging al snel over in pesten. Op de middelbare school werd het pesten steeds erger.  

Op een woensdagmiddag liep Benno zoals gewoonlijk alleen en bang naar huis. Bang om opgewacht te worden door het vaste groepje pestkoppen en het middelpunt van hun vermaak te zijn. Zo ook op die ene woensdagmiddag. Benno lag op de grond met naast hem zijn gevallen boeken. Ze hadden hem geschopt, geslagen maar vooral voor de zoveelste keer vernederd om wie hij was. Een lieve jongen die toevallige andere interesses had dan Snapchat en Fortnight. De volgende dag was er één stoel leeg in de klas…  

Vorig jaar pleegde 169 kinderen en jongvolwassenen zelfmoord omdat ze slachtoffer waren van pesten.  En we moeten met z’n allen in 2019 nog veel waakzamer zijn. Want het pesten gebeurd niet alleen fysiek, maar speelt zich tegenwoordig ook grotendeels online af.  ‘Online-shaming’ zoals de Amerikanen het noemen zorgt voor ‘likes’ en likes leveren geld op. Met andere woorden pesten is tegenwoordig geld waard.  

Pesten komt voor in alle gedaantes. Op het werk door volwassen mensen, die misschien denken dat ze die ene collega gewoon een beetje plagen. Maar wat door de geplaagde heel anders kan overkomen. Of oudere kwetsbare mensen.  

Uit onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van het Radboud Universiteit in Nijmegen is geconstateerd dat één op de vijf bewoners van een woonvoorziening voor senioren wel eens wordt gepest door een medebewoner. Een andere groep die ook vaak het slachtoffer is van pesten is de LGBT community. Dat zijn cijfers daar springen de tranen van in je ogen.  

Ik kom even terug op een woord die ik heb gebruikt aan het begin van deze column: Compassie. Zullen we dit woord niet alleen deze week, maar elke dag de boventoon laten voeren in onze omgang met elkaar? Voor alle Benno’s van deze wereld…  

Meer informatie over de week tegen het pesten vind je op stoppestennu.nl  

Deel dit bericht:
Wat wil je kwijt aan de studio?
Asset error