Nieuws Nieuws
bners talentenjachten 03.jpg
| Televisie

Deze BN'ers deden ooit auditie bij Nederlandse talentenjachten

In de afgelopen jaren zijn talloze talentenjachten de revue gepasseerd op de Nederlandse televisie. Het lijkt wel alsof we altijd op zoek zijn naar nieuw talent in ons kleine kikkerlandje! Nu moet wel eerlijk gezegd worden: er lopen nogal wat (opkomende) sterren rond. Maar wie van de Bekende Nederlanders heeft zijn succes eigenlijk te danken aan een talentenshow? En welke artiesten kregen helaas een negatieve beoordeling van de jury? 100% NL zet ze voor je op een rijtje.

Idols
Het Nederlandse publiek maakte kennis in 2002 met het concept 'Idols' en was verkocht. We kennen massaal naar lachwekkende audities van deelnemers die zelf dachten dat ze de sterren van de hemel zongen. Bloedstollende audities waarbij men zat te wachten op grof commentaar van juryleden Henk-Jan Smits, Jerney Kaagman, Eric van Tijn en Edwin Jansen. Vooral het stoïcijnse gezicht van Jerney werkte op de lachspieren.

Er zijn uiteindelijk zes seizoenen uitgezonden, waarvan de laatste twee in 2016 en 2017 als re-make van de succesvolle eerste reeks. Een aantal BN'ers heeft er een succesvolle carrière aan overgehouden, maar er zijn ook wat bekende gezichten die helaas niet door de auditierondes kwamen. Wees gerust, het is allemaal goed gekomen!

Jamaï Loman (Idols I)
Het is inmiddels 16 jaar geleden dat Jamai de allereerste Idols-winnaar ooit werd met het nummer Step Right Up, wat een nummer 1-hit werd in Nederland. Hij was pas 16 jaar - en bloednerveus - toen hij auditie deed bij Idols. Met zijn kleurrijke collectie brillen was hij een opvallende verschijning in de show en Nederland ging van hem houden. Met 75% van de stemmen won hij de finale van Jim Bakkum. Tegenwoordig zien we Jamaï niet alleen als zanger, maar ook als presentator en report bij diverse tv-programma's.Jim Bakkum (Idols I)
De kandidaat waar iedereen verliefd op was. Jim was de hunk van Idols I! Hoewel Jamai de finale won, heeft de talentenjacht ook voor Jim veel goeds gebracht. Bij Idols draaide het om zijn zangkunsten, maar ook acteren gaat hem goed af! Hij is tegenwoordig een succesvolle acteur en ook op de bühne heeft hij zijn plek gevonden als musicalster.Nick Schilder & Simon Keizer (Idols II)
Zelfs Nick Schilder heeft op 'de stip' gestaan bij Nederlands bekendste talentenjacht. Hij deed mee aan het tweede seizoen en eindigde op de elfde plaats. Hij vloog er net voor de liveshows uit. Ook zijn muzikale compagnon Simon Keizer droomde van een succesvol Idols-avontuur! Helaas eindigde het avontuur heel vlot voor hem: hij kwam niet door de eerste auditie heen. Gelukkig kwam het voor beiden mannen helemaal goed, want het Volendamse duo is na hun doorbraak in 2006 alleen maar succesvol geweest. De nummers van Nick & Simon worden nog veel gedraaid op 100% NL!Ferry Doedens (Idols IV)

Al sinds 2009 een bekende soapie door zijn rol als Lucas Sanders in Goede Tijden Slechte Tijden, maar destijds een piepjonge blonde jongen met zenuwen voor zijn auditie. Hij deed mee aan het vierde seizoen van Idols en wist het tot de laatste 18 kandidaten te schoppen. Hij is nog dagelijks te zien in Goede Tijden Slechte Tijden, deed mee aan verschillende programma's als Expeditie Robinson, Maestro en Dance Dance Dance, acteert en speelt de rol van Danny Zuko in de musical Grease. 

 

Tino Martin (Idols IV)
De nationale volkszanger die we tegenwoordig allemaal kennen én die in een uitverkochte Ziggo Dome stond, deed ook in 2007 auditie bij Idols. Helaas ging dat niet zo lekker en leverde zijn auditie een pijnlijk moment op de Nederlandse televisie voor Tino Martin. Gordon barstte namelijk in lachen uit terwijl Tino een lied ter gehore bracht. Twaalf jaar geleden noemde Gordon hem een kopie van René Froger, maar inmiddels kunnen we wel stellen dat Tino Martin zijn eigen sound heeft gevonden en zich tot de grotere Nederlandse artiesten mag rekenen!Davina Michelle (Idols V)
De grote winnares van de 100% NL Awards deed in 2016 auditie bij Idols. Bij de derde ronde moest ze het Idols-podium helaas verlaten. Gelukkig is het ook voor Davina Michelle helemaal goed gekomen en brak ze vorig jaar door. Na haar Idols-avontuur startte de 'lekker gekke' Michelle haar eigen YouTube-kanaal en met succes. Op het hoogtepunt werd een van haar video's bijna 12 miljoen (!) keer bekeken. Het balletje ging pas echt hard rollen in 2018. Davina Michelle deed mee aan het elfde seizoen van Beste Zangers waarna haar carrière in de lift kwam. Het nummer waarmee ze al weken lang de Nederlandse hitlijsten over neemt (Duurt Te Lang van Glen Faria), zong ze in de vijfde aflevering. The Voice Of Holland
De talentenshow waar tot op vandaag de dag menig Nederlander voor thuis blijft op de vrijdagavond. In 2010 zagen miljoenen Nederlanders voor het eerst de rode draaiende stoelen (Funfact: Deze zijn bedacht door Roel van Velzen) en sindsdien is het programma succesvol. Momenteel wordt alweer het negende seizoen uitgezonden, waarbij de jury bestaat uit coaches Ali B, Waylon, Anouk en Lil Kleine.


Bij deze zoektocht naar de nieuwe grote sterren van Nederlandse bodem kwamen eveneens een aantal oude bekenden langs. En ook bij deze audities ging niet iedereen door naar de volgende ronde, helaas. 


Niels Geusebroek (TVOH II)
Voor zijn deelname aan The Voice trad Niels Geusebroek al met zijn band Silkstone op op o.a. Lowlands en Pinkpop, en gaven ze shows in New York en St. Petersburg. De band werd opgeheven, maar Niels' muzikale hart bleef kloppen. In 2011 deed hij mee aan het tweede seizoen van The Voice of Holland. Helaas won hij niet, maar hij kon wel drie hits in de Single Top 100 op zijn naam schrijven. Daarnaast bracht hij met Wildstylez het nummer Year Of Summer uit, het eerste hardstyle-nummer in de Nederlandse hitlijsten. Ook kwam hij met het nummer Take Your Time Girl op nummer 1 in de Mega Top 50. Wulf (TVOH III)

Lieuwe Albertsma, beter bekend als Wulf, kennen we natuurlijk allemaal door zijn hits Summer On You en Mind Made Up. Maar wist je ook dat hij auditie deed bij The Voice Of Holland in 2012? Helaas draaide er geen enkele stoel. De juryleden hadden voornamelijk kritiek op zijn Engelse uitspraak. Heel jammer (en een gemis voor de juryleden!), maar hij heeft wel weer bewezen dat je ook door kan breken zonder talentenjacht!Holland's Got Talent
In Holland's Got Talent wordt gezocht naar uniek talent in de breedste zin van het woord. Zangers, dansers, cabaret, acrobatiek; alles komt voorbij tijdens deze veelzijdige talentenshow. Ook Holland's Got Talent is al langere tijd te zien op de buis. Afgelopen maand begon het tiende seizoen waarin de kandidaten de jury proberen te overtuigen. De huidige jury bestaat uit Paul de Leeuw, Chantal Janzen, Dan Karaty en Angela Groothuizen. In dit programma ziet het publiek geen oude bekenden op het podium, maar het programma heeft wel wat nieuwe Bekende Nederlanders opgelevert!

Waylon (HGT I)

Ook het succes van Waylon heeft hij voor een deel te danken aan een talentenjacht. Namelijk aan Holland's Got Talent! In 2008 nam Waylon deel aan het eerste seizoen van Holland's Got Talent. Hij zong het nummer It's A Man's World van James Brown en kwam glansrijk de auditieronde door. In de finale verloor hij van het slangenmeisje Daniëlle Bubberman. Een jaar na de finale bracht platenmaatschappij Universal Music Waylon als eerste Nederlander onder bij Motown, het label van o.a. Michael Jackson, Marvin Gaye en Lionel Richie.En dan de man met maar liefst zeven 100% NL Awards op zijn naam: Marco Borsato! (Soundmixshow 1990)
Het is echt waar. Marco Borsato begon zijn carrière ook bij een talentenjacht op de televisie. Marco is al zo lang een van de grootste Nederlandse zangers, dat je bijna zou vergeten dat hij in 1990 meedeed aan De Soundmixshow én won! Het is al even terug, maar dit programma was de start van zijn zangcarrière. Ondertussen heeft hij tal aan prijzen in de kast staan en heel Nederland zingt zijn nummers mee. De Soundmixshow
De Soundmixshow was de eerste talentenjacht op Nederlandse televisie en er keken wekelijks zo'n zes miljoen mensen naar. In dit programma imiteerden kandidaten live een nummer van een beroepsartiest. De succesvolle show werd voor het eerst in Nederland uitgezonden, maar is daar ook voor veel andere landen overgenomen. Ook aan deze allereerste talentenshow hebben veel van de huidige succesvolle artiesten deelgenomen.

Marco Borsato (1990) is niet de enige die ooit in de Soundmixshow stond. Hier nog een mooi rijtje om deze lijst af te sluiten:
- Gerard Joling (1985) (3e plaats)
- Desray (1988) (3e plaats)
- Glennis Grace (1994) (1e plaats)
- Tooske Ragas (1995) (n.v.t.)
- Edsilia Rombley (1996) (1e plaats)
- En daar is hij weer: Tino Martin (2002) (2e plaats)!

Zo blijkt maar weer dat je altijd nog een grote ster kunt worden als je wordt afgewezen bij een auditie. Niet opgeven, gewoon doorgaan! Een aantal van bovenstaande artiesten zijn het bewijs.


Meest gelezen nieuws

Nieuwtjes ontvangen?