Now Live:
Bedankt!
Bekijk
Stations
100% NL
Feest
Songfestival
Nederpop
Non-stop
Liefde
Puur
Nieuws
Dinsdag 30 Maart 2021

Mooie woorden van Barbara Barend over vriendin Bibian Mentel

Paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel is overleden aan de gevolgen van botkanker. We spraken goeie vriendin Barbara Barend over de wilskracht en optimisme

"Rust zacht lieve Bibian, lieve mama, lieve dochter, lieve schat. We gaan je nooit vergeten”, zo schrijft haar familie op Instagram. Gister werd bekend dat Bibian Mental is overleden aan de gevolgen van botkanker.

In Goedemorgen 100% NL belde koen met Barbara Barend. "Het is een keuze die je maakt, en ik heb de keuze gemaakt om te gaan voor genieten van de dingen die ik wel kon in plaats van bij de pakken neer te zitten" waren de woorden va Bibian aan Barbara. Ze is een inspiratie voor velen, voor de paralymische sport, mensen met kanker of die het moeilijk hebben. "Ze blijft doorleven, en dat zie je ook", laat Barbara weten.

Carrière
De liefde voor snowboarden onstaat rond haar 18e toen haar ouders uit elkaar gingen. Ze heeft veel aanleg voor de sport totdat ze een enkelblessure kreeg die niet wilde genezen. Dit blijkt een zeldzame vorm van botkanker waardoor haar onderbeen moet worden geamputeerd.

Maar dat weerhoudt haar niet ervan om weer te snowoarden. In 2013 kwalificeerde ze zich voor de Paralympische winterspelen in Sotsji. Hier wint ze haar eerste gouden plak en 4 jaar later wint ze opnieuw een gouden medialle tijdens de Spelen in PyeongChang. 

Uitzaaiingen
Helaas blijft de kanker terugkomen en ondergaat Bibian meerdere operaties, chemokuren en bestralingen. Maar helaas zonder resultaat. In maart 2021 ontdekken de artsen dat er uitzaaiingen zitten in haar hersenen en dat er geen behandelmethode meer mogelijk is. 

Positiviteit
Ondanks alle tegenslagen is Bibian altijd positief. Ze kreeg de bijnaam bionic women en one legged wonder. In de Linda. vertelt ze dat ze de mindset aan haar moeder te danken heeft. Ik leerde van haar niet te verdrinken in verdriet. Toen mijn been geamputeerd moest worden, heb ik één dag met haar gejankt, theegedronken en koekjes gegeten. Daarna was het klaar.”

"Verzamel herinneringen ipv bezittingen!" was een van de quotes van Bibian Mentel. We wensen de familie en vrienden van Bibian heel veel sterkte.

Deel dit bericht:
Wat wil je kwijt aan de studio?
Asset error

Win binnenkort een
echte bitcoin op slam!

Zit jij al in de bitcoin? Hoe gaat het met jouw crypto’s? De Bitcoin is weer hot en daarom geven we op SLAM! in april samen met Bitcoin Meester één hele Bitcoin weg!
naar Slam.NL