Nieuws Nieuws
nijntje3.png
| Showbizz

Nijntje-tekenaar Dick Bruna (89) overleden

De bekende Nijntje-tekenaar Dick Bruna is gisteravond overleden in zijn woonplaats Utrecht. Op 89 jarige leeftijd is Dick Bruna overleden. Hij overleed in zijn slaap.


Bruna werd bekend van Nijntje, maar al jaren is er niks van heb openbaar verschenen. Na 61 jaar Nijntje werd vorig jaar het Nijntje Museum in Utrecht geopend. In totaal zijn er meer dan 85 miljoen boeken verkocht van dit tekenfiguur.


In de jaren vijftig kwam er voor het eerst een boek van nijntje uit, naar het verhaal dat Dick Bruna zijn één jaar oude zoontje vertelde over een konijntje dat ze eerder die dag in de duinen van Egmond aan Zee hadden gezien. Andere bronnen geven aan dat nijntje is gebaseerd op het pluchen konijn van Bruna's zoon.


Nijntje
Iedereen kent Nijntje eigenlijk wel! Herkenbaar getekend met enkele lijnen en grotendeels in de primaire kleuren met dikke kaderlijnen. Een nijntjeboek bevat vierentwintig pagina's, met op elke rechterpagina een tekening en op elke linkerpagina vier regels vers. Klein uitgeprint uiteraard voor de kleintjes!


Op 16 februari 2006 werd er in Utrecht het dick bruna huis (sinds 2016 het nijntje museum) geopend, waar veel werk van Bruna te zien is, waaronder uiteraard veel nijntjes. Ook is een deel van het werk te vinden in het atelier van Dick Bruna in het Centraal Museum. Ter ere van de opening van het huis werden er een aantal maanden lang verschillende gebouwen in Utrecht (waaronder de Neudeflat) versierd met nijntje-oren.

Ilse de Lange (1).jpg
| Muziek

Ilse DeLange volgend jaar in Ziggo Dome

Temptation_Island_logo.png
| Televisie

Met deze verleiders krijgen de Temptation-VIPS te maken


Meest gelezen

Nieuwtjes ontvangen?