Now Live:
Bedankt!
Bekijk
Stations
100% NL
Feest
Nederpop
Non-stop
Liefde
Nieuws
Dinsdag 22 Februari 2022

Covers waarvan je niet weet dat ze covers zijn

Een mooi fenomeen vind ik, als radiomaker, van die typische liedjes die oer-Hollands klinken, we draaien ze al tientallen jaren, maar origineel komen ze verbazingwekkend genoeg niet uit Nederland! Dat maakt zo'n nummer natuurlijk niet minder mooi, maar het laat wel zien dat onze artiesten zich graag door anderen laten inspireren.

Auteur: Koen Hansen.

Op de dag van de 2’en (22-02-22) geven wij graag extra aandacht aan dit soort nummers, die (minimaal) twee versies kennen. Want er zijn zulke waanzinnig mooie covers gemaakt dat wij niet eens doorhebben dat het covers zijn.

Beste Zangers
De hofleverancier van de covers, zo mogen wij de Beste Zangers van Nederland inmiddels wel noemen. Het programma dat gebouwd is op covers levert jaarlijks gegarandeerd nieuwe, ijzersterke hits op. Vandaar dat vrijwel iedere artiest ervoor te porren is. Hieronder een kleine greep uit de hits die voortgekomen zijn uit het programma en regelmatig worden gedraaid op 100% NL.

Tekst gaat verder onder de video's.

Het origineel van Door De Wind:

Cover door Miss Montreal van Door De Wind:

Andere bekende voorbeelden zijn Duurt Te Lang van Davina Michelle (origineel: Glen Faria) en Pa Olvidarte van Emma Heesters & Rolf Sanchez (origineel: ChocQuibTown).

The Passion
Naast de Beste Zangers van Nederland is daar jaarlijks rond Pasen een ander groot Nederlands muziekevenement waar de covers welig tieren: The Passion! De bekendste en meest gedraaide cover is afkomstig van Marco Borsato.

Tekst gaat verder onder de video's.

Cover van Wit Licht door Jeroen van Koningsbrugge:

Over de landsgrenzen
Tijdens bijvoorbeeld een pubquiz of muziekavond met vrienden vind ik dit altijd de leukste categorie. Om allereerst de originele versie te laten horen (in het Duits, Italiaans of welke taal het dan ook mag zijn) en vervolgens de vraag te stellen: Welke Nederlandse artiest heeft hier een Nederlandse versie van gemaakt en hoe heet dat specifieke nummer? Let goed op, want hieronder vind je een paar van de meest bekende voorbeelden.

Tekst gaat verder onder de video's.

Origineel van 'Dat Komt Door Jou' van Lorenzo Jovanotti Cherubini:

Cover door Guus Meeuwis:

Daarnaast zijn er nog meer noemenswaardige covers die hun oorsprong vinden in het buitenland. Zij Gelooft In Mij van André Hazes (origineel: Kenny Rogers - She Believes In Me) is er zo eentje, maar ook Door Jou van Jim Bakkum (Cristian Castro - Azul) en Jij Bent Zo van Jeroen van der Boom (David Bisbal - Silencio).

 

 

Deel dit bericht:
Wat wil je kwijt aan de studio?
Asset error