Now Live:
Bedankt!
Bekijk
Stations
100% NL
Feest
Nederpop
Non-stop
Liefde
Puur
Nieuws
Woensdag 19 Juni 2019

Dagboek van een moeder: Oranje Leeuwinnen

Afgelopen zaterdag kwam Maria, mijn dochter van 9 jaar, naar beneden in het oranje mét getekende vlaggetjes op haar wangen. Welke memo had ik, als moeder, gemist? Koningsdag was al lang voorbij, iets op school misschien? O jee, ik heb de klassen-app weer niet goed gevolgd. Paniek.

Ondertussen loopt mijn man heel rustig met een biertje in zijn hand naar de bank. Ik kijk op mijn horloge kwart voor drie? Wow! Die is wel erg vroeg. Ik roep ‘m hem nog achter na ‘hé YOLO hè’ en ‘Het is vast wel ergens vijf uur in de wereld’. Ik kijk ‘m vragend aan. Waarop mijn dochter me uit mijn verwarring haalt. ‘Kom op mam, het begint bijna!!!’ Natuurlijk de Oranje Leeuwinnen spelen!!

En dan denk ik aan de woorden van Barbara Barend’.  Want zij vertelde het bijzondere verhaal van Kika, één van de sterspeelsters van de Oranje Leeuwinnen. In een interview in het Helden magazine vertelt Kika dat ze heel graag profvoetbalster wilde worden, maar dat er nog geen meisjes teams waren! En dan heb ik het niet over de zeventiger jaren hè mensen, maar eind jaren  negentig!!! Dat kun je je toch bijna niet meer voorstellen? Zowel Kika als haar ouders krijgen van mij een diepe buiging. Waarom?

Ik neem je even mee terug in de tijd. Het is dus eind jaren negentig en Kika wil heel graag voetballen, maar er zijn geen meisjes teams. Ze wil zo graag haar droom najagen dat ze haar haar afknipt en met instemming van haar ouders zich voordoed als jongetje. In het weekend heet ze Randy. Haar teamgenoten en clubgenoten weten dat ze een meisje is, maar haar tegenstanders en scouts niet. En zo heeft ze haar dromen nagejaagd tot dat er eindelijk tot er een meisjes team mogelijk was.

En het bizarre is wel, dat ze in de tijd dat ze zogenaamd als jongentje voetbalde, notabene gescout is. En niet door de minste, maar door PSV en NEC, maar toen ze hoorde dat ze een meisje was, ging het feest niet door...  

Nu jaren later is het voor mijn dochter van 9 de normaalste zaak van de wereld dat we op zaterdag, met z’n allen, in het oranje, de jacht van onze Leeuwinnen toejuichen! Hoe fantastisch is dat!

Laat het onze taak zijn en blijven om te vechten voor gelijke rechten. Ook op het gebied van sport.  We zijn er nog niet, maar door meiden zoals Kika komen we steeds een beetje dichterbij die overwinning!

Deel dit bericht:
Wat wil je kwijt aan de studio?
Asset error