Nieuws Nieuws
Luizenmoeder Afl 1.1.jpg
| Televisie

De Luizenmoeder Afl. 1: Wat gebeurde er deze week op De Klimop?

We hebben er een heel jaar naar uitgekeken, maar zondag was het dan eindelijk zover! Het was even afwachten of de eerste aflevering van het tweede seizoen aan alle hoge verwachtingen zou voldoen. En eerlijk is eerlijk: deze eerste aflevering viel zeker niet tegen! Van 'veilig vingeren' tot het nieuwe 'safety first-beleid': het zat er allemaal in.

De Luizenmoeder was het bestbekeken programma van de zondagavond. We keken met bijna 4 miljoen mensen naar de avonturen van Juf Ank, directeur Anton en alle andere bijzondere types die rondlopen op basisschool De Klimop. We zijn van ze gaan houden en kijken massaal uit naar alle afleveringen die nog komen gaan. Wat viel op in aflevering 1? 100% NL praat je bij.

Terug naar school: een gigantische overgang, vooral voor de ouders
De zomervakantie is voorbij en De Klimop opent wederom haar deuren. Floor, Rianne, Youandi, Shenaya, Isa, Maledieve en Filippien gaan de schoolbanken in na 'de grote vakantie', maar veel belangrijker: alle moeders en vaders staan weer te stuiteren op het schoolplein om hun commentaar te spuien op het beleid van de school en de gebreken van de juffen en meesters. Zo ook Hannah, Walter, Kenneth, Mel en Kim, de bekende gezichten uit seizoen 1.

Na zes weken zomervakantie is het niet alleen voor de kinderen even wennen. Ook voor de ouders is het 'een momentje'. Kim, de moeder van Youandi, noemt het 'een gigantische overgang' en ook Mel, de moeder van Shenaya vindt dat vroege opstaan maar niks. Dat snappen we wel. Het is natuurlijk ook geen pretje om weer elke ochtend in hetzelfde ritme te zitten. Om elke ochtend weer te wijden aan het klaarstomen van je kind voor een nieuwe schooldag. Maar het is niet anders! Je kind moet natuurlijk wel goed voor de dag komen, toch?

Controlfreak Karel, vader van Maledieve en Filippien, was zoals altijd 'goed voorbereid'. Drie dagen voor de eerste schooldag stond de wekker al, zodat de meisjes in het ritme konden komen. De blikken van de andere ouders zeggen genoeg. Overdrijven is ook een vak! 

Safety first: USP's en 'veilig vingeren'
Ook dit jaar heeft directeur Anton weer 'personal goals'. Ja, we gebruiken hier Engels termen, want Anton zit helemaal in de 'flow'. 'USP', 'mark my words', de 'safety first evening'.. Ank vraagt zich terrecht af of hij de zomer heeft doorgebracht in Engeland. Het is nogal een ding tegenwoordig: het onnodig gebruiken van Engelse woorden. Het is schijnbaar hip om zo nu en dan een Engelse term erin te gooien. Maar voegt het iets toe? Onze favoriete basisschooldirecteur probeert zich vooral 'te connecten' met zijn leerlingen, wat zelfs leidt tot het internationaliseren van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Ook van deze term krijgt Juf Ank de kriebels. De Klimop wordt de veiligste school van regio. Dat weet Anton zeker! Een nieuw veiligheidsbeleid gaat hiertoe leiden. 'Safety first' is de nieuwe 'USP'. Iedere ouder die iets doet op school moet een VOG hebben, ook 'de Groene Vinger-moeders'. Alles voor de veiligheid van de kinderen! De eerste uitdrukking van het seizoen is ook binnen: 'Veilig vingeren', waarbij je toch stiekem aan iets heel anders denkt. Geef maar toe!

Of het allemaal nodig is.. Gaan we niet te ver met het waarborgen van de veiligheid van onze kinderen? Vroeger waren er immers ook geen rubberen tegels op het plein, en spraken we niet van USP's. Misschien zijn we te beschermend geworden of zien we meer beren op de weg dan er daadwerkelijk zijn. Of nemen we juist te weinig maatregelen en zouden we allemaal in de voetsporen van Anton moeten treden? Eén ding is zeker: we hoeven zeker geen USP's op te stellen om te zorgen dat onze kinderen veilig zijn. Word vooral geen 'curlingouder'.Het nieuwe jongetje: 'AGGGmed', alsof er een vliegje in je keel zit
Ook zien we in deze eerste aflevering een nieuw gezicht op school: Ahmed, een Marokkaans jongetje op wiens naam Juf Ank naar eigen zeggen zes weken heeft geoefend. De komst van Ahmed blijft niet onopgemerkt en is het hoofdthema van deze aflevering.

Het begint allemaal wanneer hij door zijn moeder (met hoofddoekje) wordt afgezet op school. De andere ouders staan direct op scherp: Wie gaat naar haar toe? En is ze Marrokaans of Turks? Deze laatste vraag wordt direct aan Mel, de moeder van Shenaya, gesteld. Zij zal het immers wel weten toch? Dat moet haast wel. Uiteindelijk offert Hannah zich op, als klassenmoeder. Wat is eigenlijk de ongeschreven regel betreft nieuwe kinderen en hun ouders? Wie neemt de eerste stap? 

Volgens Anton is de komst van Ahmed een toevoeging: 'We zitten hier geramd mee, want moslims krijgen heel veel kinderen en dus mogen we zijn broertjes en zusjes ook verwelkomen’. Met deze uitspraak kan vooroordeel 2 kan ook afgevinkt worden! Sowieso zit de hele aflevering vol met heikelpunten waarmee de makers de kijkers een spiegel voorhouden. Het imposante rijtje van onbeschoftheden uit deze aflevering zet je toch aan het denken. De makers van het programma hebben weer hun best gedaan om het randje op te zoeken.

'We got him!' Het toppunt is toch wel aanval van de über-paranoïde Karel op Achmeds vader Amir. Karel denkt dat het alarm afgaat vanwege een bommelding, iets wat hij in de zomervakantie had meegemaaktin Dresden. Natuurlijk heeft Amir, die een djebella draagt, hier niets mee te maken, maar de kijker kan door deze actie wel weer een vinkje zetten in de lijst vooroordelen.

Wat nog meer voorbijkwam in aflevering 1:
- Er is een nieuw lied! Juf Ank heeft ook niet stilgezeten tijdens de vakantie en schreef een nieuwe versie van 'Dag, dag, dag', speciaal voor de ouders van Groep 4: - Nancy is op wandelvakantie geweest naar Soest en heeft geleerd haar grenzen aan te geven. De reis was 'heel bijzonder' en ze is 'écht gegroeid de afgelopen weken'. Lekker jezelf vinden doe je niet in Azië of Australië. Nee, dat doe je natuurlijk in Soest. Hoe dan ook: Nancy staat dit seizoen steviger in haar schoenen en doet alleen dingen die goed voelen.- De veiligste school van de regio word je niet zomaar! Directeur Anton heeft daarom besloten dat er een brandoefening plaatsvindt op de eerste schooldag. Nancy krijgt het echter niet voor elkaar om het alarm af te laten gaan en besluit dus zelf te fungeren als alarm. Dit levert een hilarische scene op. Juf Helma vindt het overigens allemaal wel prima en wil zo snel mogelijk verder met haar lessen. En Juf Ank? Die schreef natuurlijk weer een liedje.
- Slecht nieuws voor alle fans van Juf Helma: ze stopt er na dit jaar mee! Haar laatste jaar is aangebroken en nee, ze is niet van plan om te stoppen met roken.De Luizenmoeder wordt iedere zondag om 20.25 uur uitgezonden op NPO 3.


Meest gelezen nieuws

Nieuwtjes ontvangen?