Luister naar Candlelight met Jan van Veen! Luister naar Candlelight met Jan van Veen!

Candlelight

Iedere zondag tussen 22:00 uur en 24:00 hoor je Jan van Veen.

stuur een bericht naar
Candlelight Mail icon

Dit is Candlelight

Dit legendarische programma wordt al jaren gepresenteerd door Jan van Veen. Hij is de man met de bijzondere stem én de man van de gedichten. Pure poëzie of rijmelarij van likmevessie, misschien een beetje van alles wat. Maar met zijn radioprogramma Candlelight is Jan van Veen in de eerste plaats een luistercijferkanon.

Jan van Veen
Het immens populaire Candlelight is ooit bij toeval ontstaan. In 1964 hoort Jan van Veen bij de eerste generatie pioniers die vanaf het Veronica zendschip radioprogramma's maken. Jan: "Iemand stuurde een gedicht op en wij dachten: da's lachen, dat gaan we op de radio voorlezen met wat violen erbij. De volgende dag lagen er tien gedichten in de brievenbus, een week later een zak vol."

De kracht van het programma zit hem volgens Jan van Veen in de herkenning. Gedeelde smart is halve smart. "Mensen zijn vaak niet in staat om over hun ellende te praten, maar ze kunnen het wel in een gedicht kwijt. De luisteraars herkennen de gevoelens van de schrijver of denken dat het speciaal voor hen geschreven is."

Vroeger
Vroeger, toen de gedichten nog met de hand geschreven werden en mensen moeite moesten doen om een postzegel te kopen en te plakken, was de kwaliteit beter. Nu komt alles via de mail binnen en daar zitten ook heel vulgaire gedichten bij. Een paar schrijvers zijn echt gek en moeten naar de dokter." Die 'poëten' gooit hij meteen in de blokkade. Maar er is ook een goede, vaste kern van mensen die al 25 jaar hun gedichten naar het programma sturen.

Opvallend
Opvallend is dat Jan van Veen's radioprogramma door de jaren heen ook in gevangenissen veel beluisterd wordt en de Candlelight-boeken er gretig aftrek vinden. Criminelen gebruiken de mooie woorden, die door anderen zijn verzonnen, om hun liefjes thuis aan de lijn te houden.


| Candlelight

So You Think You Candlelight

Oud 100% NL dj Lex Gaarthuis vond dat Jan na 50 jaar wel eens een avondje vrij verdiende en ging in de ochtendshow Goeiemorgen Lex op zoek naar een vervanger voor een dag in ‘So You Think You Candlelight’. Jeroen van der Boom, Nick & Simon, Irene Moors, Albert Verlinde en André van Duin deden auditie door een gedicht voor te dragen in de ochtendshow. Mr. Candlelight, Jan van Veen zelf maakte de winnaar die éénmalig Candlelight overnam bekend.


Candlelight

Iedere zondag tussen
22:00 en 24:00 uur

Jan van Veen

Agenda